Menu
  • Napsal Rostislav Vorálek
  • Kategorie: Kondice obecně

Zatížení výkonnostních hráčů beachvolejbalu v utkání

Našim cílem bylo analyzovat vnější zatížení hráčů během utkání. Především zjistit, jaké je zatížení hráče, který hraje převážně v poli (polař) a hráče, který hraje převážně na síti a blokuje (blokař). 

 

 

 

  • Napsal Ivan Pelikán
  • Kategorie: Systémy a principy hry

Hodnocení ME kadetů a kadetek

V Brandýse nad Labem proběhlo 18. května 2015 hodnocení RD kadetů a kadetek na uplynulých ME. Cestoval jsem s očekáváním a touhou po informacích. Důvod byl zřejmý – obě kategorie zaznamenaly evidentní výkonnostní vzestup a došlo k nespornému vyrovnání s vyspělou mládežnickou volejbalovou Evropou! Pokud si vzpomínám, bylo to v uplynulých letech naše „zbožné přání“… Je nezpochybnitelné, že nastolená cesta svazovými trenéry Alešem Novákem a Jiřím Zachem byla dobře vybrána. Zasvěcení vědí, že se tato cesta nerodila lehce, i když spolupráce většiny klubů s RD byla dle závěrů vstřícná. Naše prostředí není nějak zralé pro jednoduchá řešení, která „mají tah na bránu“. Prosadit některé věci je velmi složité. Schází nám nadhled a respekt mezi trenéry, funkcionáři a vlastně nás to vše neustále sráží do průměru… I z tohoto pohledu je potřeba hodnotit vystoupení RD obou složek jako úspěšné. Nedovolím si vyslovovat obecná hodnocení, jde o osobní pohled. Ale předbíhám.

  • Napsal Žďárská (překlad)
  • Kategorie: Trénink

Kdy a jakým způsobem je vhodné zúročit trénink a herní systém III.

obrana-usaDruhý díl série článku o tom, kdy a jakým způsobem zúročit trénínk a herní systém jsme zakončili zjištěním, že s tím jak hraje soupeř nemůžete dělat nic. Co však máte ve svých rukou, je zajistit jako trenér, že váš tým má dobré podání a útok. Nyní se zaměříme na otázku jak převzít kontrolu nad míčem.

  • Napsal Žďárská (překlad)
  • Kategorie: Trénink

Kdy a jakým způsobem je vhodné zúročit trénink a herní systém II.

trénink-holkaPrvní díl série článku o tom, kdy a jakým způsobem zúročit trénínk a herní systém zakončili shrnutím, že volejbal je o rychlém pohybu a hybné síle týmu. Pokud hrajete proti silnému týmu a dokážete prodloužit čas, kdy je míč na vaší straně, jste na dobré cestě k možnému vítězství.

  • Napsal Rostislav Vorálek
  • Kategorie: Trénink

Herní a časové aspekty zatížení v beachvolejbalu žen

Pro efektivní tréninkový proces je velmi důležitá znalost zatížení hráče v utkání.

Cílem našeho výzkumu bylo zjištění zatížení hráčky v beachvolejbalu z hlediska vybraných ukazatelů. 

  • Napsal Žďárská (překlad)
  • Kategorie: Trénink

Kdy a jakým způsobem je vhodné zúročit trénink a herní systém I.

trenink-tym-1Abychom předvedli co nejlepší výkon a získali co nejvyšší skóre, je nezbytné spojit herní dovednosti a systémy v jeden herní systém. Začneme hned na začátku sezóny. Pokud máte nový tým – začnete trénovat příjem podání, podání nebo útok? Touhle otázkou se zabýváme znovu a znovu každý rok, a každý rok s novými hráči.

  • Napsal Ivan Pelikán
  • Kategorie: Systémy a principy hry

Finále extraligy kadetů řečí čísel

Kadetský volejbal má za sebou další finále extraligy, které proběhlo v Českých Budějovicích ve dnech 5. – 8. března. TMK se zúčastnila této akce v pozici pozorovatelů a provedla sledování přihrávky v návaznosti na servis. Finále se zúčastnilo 8 nejlepších týmů po dlouhodobé části soutěže: Příbram, Velké Meziříčí, Ostrava, Brno, Hradec Králové, ČZU Praha, Nový Jičín a pořádající České Budějovice.

  • Napsal Rostislav Vorálek
  • Kategorie: Nahrávka (nahrávač)

Srovnání rychlosti a četnosti nahrávek do zón IV a II mezi světovými vrcholovými reprezentačními družstvy mužů a českou reprezentací

nahravac-brazilTěší mne, že se do publikování metodických dopisů zapojují další trenéři. Tato skutečnost je o to cennější, že za prezentovanými články je vidět kus práce i vhled do problematiky, který pomůže otevřít odborný obzor dalším trenérům nebo se minimálně zamyslet nad tématem. Dnešní článek Rosti Vorálka a Richarda Dupala toto jistě splňuje! Budeme rádi za další náměty z řad vás trenérů a odborné veřejnosti. V případě zájmu o publikování metodického dopisu mne kontaktujte na osobní adresu.

  • Napsal Pelikán (překlad)
  • Kategorie: Přihrávka

Enrique Pisani: Metodika přihrávky

Již to budou tři roky, kdy navštívil naposledy seminář trenérů na Čeladné argentinský technik Enrique Pisani. Na tehdejší účastníky školení udělal určitě značný dojem, protože se mne na něj často dotazujete. S Enriquem jsem stále v kontaktu a čas od času konzultujeme záležitosti z oblasti metodiky volejbalu a pohybu těla jako takového. Enrique tráví většinu času na svém letním bytě ve Španělsku. Jeho zájem je nejen o volejbal, ale jako již v minulosti studuje a vyučuje pohyb (zajímají ho téměř všechny oblasti lidské činnosti spojené s pohybem).

  • Napsal Ivan Pelikán
  • Kategorie: Systémy a principy hry

Herní systémy žákovských družstev - 2. díl

Přistupuji k popisu jednotlivých herních systému.

Pro doplnění musím napsat, že správnou techniku a zvládnutí IHČ neurčují pouze systémy hry. Tak to není! Techniku je potřeba učit v tréninkovém procesu a ve spojení s věkovou kategorií, o které hovoříme, je nutné položit co nejlepší a nejdůkladnější základy! Nutný je individuální přístup v procesu učení (korekce, zpětná vazba, práce s detailem atd.).