Menu
  • Napsal Jiří Zach
  • Kategorie: Trenérské názory

Kadetská Evropa a česká kadetská reprezentace (1.díl: podání)

Dne 15.4.2007 jsem se spolu s J. Novotným a P. Janusem zúčastnili ve Vídni, semifinále ME kadetů ve Vídni ročník 1989. Celkem jsem shlédli čtyři utkání osmi špičkových týmů této věkové kategorii. Shodou okolností jsem se v sobotu 14.4.2007 zúčastnil jako divák vyvrcholení extraligy juniorů mezi VO Příbram a celkem Brna.
V obou družstvech hráli i kadeti ročníků 1989. V dresu Příbrami dokonce až čtyři hráči.Protože jsem také zhlédl jeden z finálových turnajů extraligy kadetů (v Brně) mám dostatek bezprostředních podnětů  na porovnání výkonnosti českého mládežnického volejbalu a evropské špičky.... (Podává Jakub Novotný, foto Martin Sidorjak)

  • Napsal Jiří Zach
  • Kategorie: Trenérské názory

Druhá strana mince.

Jsem tomu rád, že vznikla vcelku velká diskuse nad úrovní volejbalu v Čechách a nad mým moralizováním ohledně stavu volejbalu v Čechách. Ten, kdo volejbal sleduje a ví, co se děje a ví jaké jsou výsledky soutěží a které oddíly dodávají největší díl hráčů a hráček do extraligy či dokonce do reprezentace, má možná oprávněně dojem, že vlastně právě Ti nejlepší mohou za neutěšený stav volejbalu. Ten dojem je opravdu i správný. O reprezentacích opravdu rozhodují ty oddíly, které pracují  nejlépe.... (Foto: David Pankiv)

  • Napsal Jiří Zach
  • Kategorie: Trenérské názory

HČJ u mládeže a můj názor na jejich trénování v Čechách

Chtěl bych tímto článkem zahájit seriál, kde bych se pokusil vyrovnat se s obecným  názorem, že v tom základním, tedy v HČJ, zaostáváme za vyspělým volejbalovým světem. Ve svých příspěvcích budu důsledně vycházet ze své praxe. Tudíž se možná stane, že mi leckdo bude moci říct, že on to tak nedělá a proto nemám pravdu a nebo, že můj názor na určité jevy ve volejbale je z gruntu špatný. Svými příspěvky také tak trochu odhalím své tréninkové metody a způsoby nazírání: jinými slovy půjdu se svou kůží na trh...
Foto: Rosťa Hanzelka

  • Napsal Jiří Zach
  • Kategorie: Trenérské názory

Kdo má pravdu?

První víkend v září je už v Příbrami několik let vyhrazen turnaji extraligových celků. Je  to většinou první turnaj v hale a družstva svým pojetím hry, již hodně napovídají, jak bude hra vypadat za tři týdny, kdy začne eXtraligový kolotoč. Pořadatel pojal letošní volejbalové představení jako střetnutí mistrů – Česka, Rakouska, Slovenska a k nim přidal SSC Berlín, čtvrtý celek soutěže v Německu a samozřejmě domácí. Ač se mi do haly moc nechce (evokuje moc krásných, ale i trpkých vzpomínek na trénování v Příbrami) přítomnost syna v celku Č. Budějovic mě vyprovokovala k návštěvě...  (Foto: www.pankiv.cz) 

  • Napsal Jiří Zach
  • Kategorie: Trenérské názory

Krize, krize , krize …

krizeAč volejbal nepatří mezi top sporty (myslím marketinkově – tedy finančně) je dostatečně přitažlivý a má dostatek příznivců po celém světě. Počet států, kde volejbal provozují se rozšířil a v dnešní době volného toku informací (a patřičně zrychleného) a  s velkou mobilitou dobrých trenérů, prostě konkurence je daleko větší než v dobách našich největších úspěchů.

  • Napsal Jiří Zach
  • Kategorie: Trenérské názory

Dojmy z reprezentace

repre-muziSamozřejmě, že jsem pokud mi to jen trochu moje pracovní úkoly dovolily, sledoval všechna utkání inovovaného reprezentačního týmu. Celé sledování bylo o to pikantnější, že celé řady hráčů jsem se ve své trenérské minulosti nějakým způsobem „dotkl“. V reprezentaci je teď množství hráčů ročníku 1981 a tyto hráče jsem  vedl jako trenérů kadetů a juniorů ...

  • Napsal Metodika
  • Kategorie: Trenérské názory

Palinek v. Haník - pláž, nebo šestky? (převzato od partnerů)

mic2Plážový volejbal, nebo halový? Mohou žít ve vzájemné shodě a doplňovat se, nebo si navzájem přetahují talenty? Z častých polemik o vzájemném soužití dvou volejbových světů vznikl unikátní rozhovor dvou významných představitelů obou světů. Velký zastánce plážového volejbalu Michal Palinek zpovídá Zdeňka Haníka, trenéra české reprezentace v hale. Převzato dne 7.3. 2006 ve 13.35 z http://www.idnes.cz/