Menu
  • Kategorie: Učení a trénink

Učíme volejbal

Jak vzniká nový pohyb ve volejbalu

Z hlediska nekonečného množství možností, které jsou ve volejbalu dány charakterem či rychlostí letu míče, polohy vlastního těla, rozestavením spoluhráčů atd., je vlastně každý pohyb ve hře i v tréninku nový, protože v naprosto identické podobě nebyl nikdy předtím vykonán. Otázka tedy zní: potřebujeme na každou situaci nový pohybový program? Jak se nový program vybuduje? Objevují se dva problémy k pochopení volejbalového pohybového chování: jak a kde uskladňuje hráč nekonečný počet pohybových programů pro nekonečně mnoho variant herní situace a jak produkuje hráč opravdu nové pohybové chování v situaci, která před tím nikdy nenastala?

  • Napsal Zdeněk Haník
  • Kategorie: Podání

Technika spodního podání

spodni podaniVýchozí postoj: přirozený postoj s míčem, u praváků je levá noha vpředu a míč v levé ruce (u leváků naopak), nohy jsou zhruba v šíři ramen...

Nadhoz míče

Nohy a trup: postoj s levým ramenem blíže k síti, osa ramen je šikmo k síti. Je totiž nejvýhodnější kombinací z hlediska fyziologického a herně-taktického. Hráč má dostatek síly na provedení a při podání může dobře sledovat hřiště soupeře. Paže: nadhazovací ruka drží míč před osou těla. Nadhoz je minimální, má spíše charakter puštění míče proti pohybu úderové paže, u začínajících hráčů doporučujeme podávat „z ruky“ nebo téměř z ní (na přesnosti této akce závisí do velké míry i přesnost úderu).

  • Kategorie: Učení a trénink

Učíme volejbal

Pohybové vzorce ve volejbalu
Systém otevřené kontroly pohybu

  • Kategorie: Učení a trénink

Další kniha s vkladem členů Volejbalové akademie

Richard Wiesner a Zdeněk Haník se podílejí na obsahu knihy "Učební texta pro trenéry", kteru vydá v nejbližší době ČVS. Kolektiv autorů pod vedením Zdeňka Haníka a Jaroslava Vlacha, připravil k vydání "Učební texty pro trenéry", což je studijní materiál pro trenérská školení všech stupňů, především však pro 1. a 2. třídu. Do konce první poloviny tohoto roku by se publikace měla objevit na trhu. Učebnice obsahuje mj. následující oblasti:

  • Kategorie: Učení a trénink

Učíme volejbal

další díl "nekonečného seríálu Volejbalové akademie" tentokrát o
Podílu smyslových informací na realizaci volejbalových dovedností

  • Kategorie: Učení a trénink

Diagnostika herního výkonu - část 4.

Hodnocení herních dějů – nový přístup

Motto:
… po válce určuje vítěz, co bylo pravdou a snadno zdůvodní, na čí straně bylo právo.

(Komenda, 2004, str. 35)

  • Kategorie: Učení a trénink

Učíme volejbal

I ve třetí části našeho seriálu zůstáváme u herního vnímání a rozhodování ...

  • Kategorie: Učení a trénink

Učíme volejbal

Druhá část našeho seriálu: O herním vnímání a rozhodování ve volejbalu.

  • Napsal Zdeněk Haník
  • Kategorie: Blokování

Blok - obecně

blok1Obsah:

  1. Zásady správné techniky blokování
  2. Přehled možných chyb při blokování
  3. Nácvik blokování
  • Kategorie: Učení a trénink

Učíme volejbal - Než začneme...

V následujícím textu na pokračování představíme vlastní pojetí "učení ve volejbalu". Každý týden vyjde jedna část, přejeme příjemnou četbu a doufáme, že vás text obohatí, stejně jako nás by mohla obohatit vaše reakce. Zdeněk Haník