Menu
  • Napsal Krpač (překlad)
  • Kategorie: Činnost trenéra

Konflikt management

Konflikty jsou nutnou a nevyhnutelnou součástí našeho života. A že nemusí být pouze škodlivé, ale že mohou být naopak užitečné a že jejich nedostatek je dokonce nezdravý a může být i zhoubný… V minulém článku jsem Vás krátce seznámil s managementem konfliktu. Dnes bych rád toto téma rozvedl, neboť trenér v něm může hrát významnou roli. Bernhard Wagner, dlouholetý volejbalový trenér v hale i na písku, vyzývá k odvaze řešit problémové situace před tím, než se z nich stanou konflikty. Tuto šanci je však třeba rozpoznat a využít. Velké konflikty poznáme hned. Ne nadarmo existuje rčení, které praví, že bouřka vyčistí vzduch. Na druhou stranu bouře však nepřichází z jasné oblohy...

  • Napsal Krpač (překlad)
  • Kategorie: Činnost trenéra

Trenérské principy Johna Woodena

Existuje mnoho principů, které je třeba při trenérské práci dodržovat, abychom vytvořili perfektně spolupracující tým. John Wooden, opravdová legenda mezi americkými basketbalovými trenéry, popsal tyto principy ve své knize Practical Modern Basketball a mnoho poznatků se dá převést do práce volejbalových trenérů. Některé z nich uvádíme.

Píle: Neexistuje žádná náhrada za práci. Trenér a jeho hráči musí tvrdě pracovat, neboť všechny cíle se dají splnit pouze pečlivým plánováním a tvrdou prací. Dokonalost nelze docílit, ale musí být cílem, na kterém se musí neustále pracovat. Člověk nemůže nikdy dosáhnout svého cíle tím, že na cestě hledá zkratku nebo zvolí jednodušší cestu.

  • Napsal Krpač (překlad)
  • Kategorie: Činnost trenéra

Zrcadlo, zrcadlo, pověz mi…

Jasně, jsem ten nejlepší trenér, kterého znám. Vím, jak na to a běda, jestli mě někdo bude kritizovat. Opravdu? Jsi také takový Superman, který má vše odzkoušeno a kterému není radno něco vyčítat? A přesto ti chybí malý kousek k úspěchu? Pak by ses měl ptát sám sebe. Neboť sobě doufám věříš. Předpokladem pro otevřený rozhovor je ovšem otevřenost. Ano, žádné triky a výmluvy. To mě přivádí k dalšímu předpokladu. Upřímnost. Pokud čteš dále, už to je dobrý znak tvého charakteru. Často vychováváme hráče s tím, že není ostudou přiznat chyby. Přitom někdy v auře trenéra zapomeneme otevřeně mluvit také o vlastních chybách. Samozřejmě ne! A už vůbec ne na veřejnosti. Damoklův meč slabosti by mohl kolem nás pěkně rychle zasvištět. Image bezchybného musí zůstat naživu.

  • Napsal Krpač (překlad)
  • Kategorie: Činnost trenéra

Koučování během zápasu

Během volejbalového utkání má trenér mnoho možností, jak působit na jednotlivé hráče a na celý tým. Protože se může pohybovat v blízkosti hrací plochy, může neustále dávat svému týmu nové instrukce. Tuto možnost by měl trenér také využít, protože tímto signalizuje, že je s týmem, aby mu pomohl a že je součástí svého družstva. Nastává však otázka, jak v těchto situacích družstvu nejlépe pomoci. Instrukce, které kouč během zápasu dává, musí hráči co nejdříve zpracovat a realizovat je ve hře, protože zpracování instrukcí hráči je náročný proces. Mark Demmer se zabýval zásadami koučování při utkání, které mohou trenérovi pomoci dovést své družstvo ke kýženému vítězství....

  • Napsal Krpač (překlad)
  • Kategorie: Činnost trenéra

Korekce chyb ve volejbale

Sören Baumgärtner a Andreas Meusel se zabývali strategiemi řešení problémů techniky trenérů vrcholového volejbalu a lehké atletiky. Výsledkem bylo zjištění, že nové vědomosti a nové nápady vznikají podle vyjádření expertů nejčastěji při výměně názorů mezi kolegy, trenéry. Proto je nutné zdůraznit, že výsledky tohoto výzkumu vycházejí ze zkušeností tázaných expertů, slouží jako komunikační prostředek mezi trenéry a měly by být příležitostí k diskusi a k porovnání zkušeností ostatních zainteresovaných. Pokud jde v praxi výkonnostního a vrcholového sportu o optimalizaci techniky sportovců, stojí i zkušení trenéři neustále před novými výzvami. Efektivita tréninkové intervence je především v kritických a náročných situacích zřetelná, například při naučení a stabilizování techniky nebo při přeučování špatného návyku na výkonnostní nebo vrcholové úrovni.