Menu
  • Napsal Krpač (překlad)
  • Kategorie: Beachvolejbal

Tak hrají beach volejbal profesionálové

Aby mohl trenér provést smysluplnou úvahu nad tréninkovým obsahem, musí nutně znát herní strukturu jednotlivých úrovní svých hráčů. Andreas Künkler, redaktor sekce plážového volejbalu, provedl strukturální analýzu mužské světové špičky plážového volejbalu. Průzkumy, které jsou zde uvedeny, jsou enormně náročné a vyžadují rozsáhlé znalosti v oblasti herní analýzy. Data byla zprostředkována vyhodnocením herní struktury v plážovém volejbalu světové špičky mužů. Předmětem výzkumu bylo deset týmů, jejichž zápasy byly v rámci Světové série vyhodnoceny. V plážovém volejbalu provozovaném na výkonnostní a nižší úrovni budou výsledky v porovnání s našimi daty jiné. Je tedy důležité zamyslet se nad přenosem výsledků na vlastní výkonnostní úroveň. Vyhodnoťte příští zápas Vašich svěřenců podle zde uvedených aspektů a výsledky porovnejte.

  • Napsal Michal Palinek
  • Kategorie: Beachvolejbal

Velké umění nahrávat

Nahrávka prsty je v top beach volejbalu nutností. Kdo nezvládne tuto náročnou techniku, nemá podle mě šanci uspět. Můžete namítat, že některé dvojice nahrávají pouze bagrem a jsou to špičkoví hráči(např.Schuil s Nummerdorem), ale to jsou výjimky potvrzující pravidlo... Je lepší risknout 2 dvojáky za set a jinak dávat přesnou nahrávku než zničit svého spoluhráče řadou nepřesných nahrávek bagrem. Příklady českých týmů mi to jen potvrzují. Tento článek vznikl z překladu firmy Presto čímž ji děkuji za spolupráci. M.Palinek

Nahrávka prsty je spojovací článek mezi příjmem a útokem. Dirk Severloh, bývalý trenér německé reprezentační dvojice Goller/Ludwig, vysvětluje nejdůležitější technické zásady, herní varianty a dává praktické tipy. Nahrávka prsty nabývá v současné době stále většího významu v taktice. Stále je totiž obtížnější překonat blok jen jedním typem nahrávky. Hráči jsou stále atletičtější a mají větší výskok, takže je nutné timing bloku ztížit různými variantami nahrávky. Všichni hráči jsou tak postaveni před nutnost intenzivního tréninku. My trenéři bychom se měli zaměřit na dobrou základní techniku, abychom atletickým tipům dali nezbytnou jistotu, aby i v zápasech mohli hrát aktivně při využití nahrávky prsty. Proč se nahrávka prsty trénuje tak těžko a jak trenéři mohou zlepšit osvojení si techniky? Právě k tomuto tématu by měl dán náměty tento článek a osvětlit nejdůležitější zásady nahrávky.,,, (foto: www,cvf.cz)

  • Napsal Michal Palinek
  • Kategorie: Beachvolejbal

Děvčata raději utíkají k bagru …

Je zvláštní, že děvčata nahrávají bagrem více než kluci. A to i ve vrcholovém beach volejbalu. Bojí se více chyby? Vsází tak na jistotu? Bavil jsem se o tom s pár trenéry špičkových dvojic z Evropy a Brazílie a dali mi za pravdu. Německá škola techniky je vyhlášená, co špičková dvojice, to propracovaná a dokonalá technika. Díky znova za překlad firmě Presto z německého časopisu Volleyball. Nahrávka bagrem se v beachvolejbale často používá, abychom se vyhnuli odpískání chybné nahrávky prsty. Elmar Harbrech, berlínský trenér národního německého družstva v beachvolejbalu, vysvětluje technické variant a dává tipy na praktické využití...

Varianty nahrávky odbití obouruč spodem
Při nahrávce pomocí odbití obouruč, nazývané také bagr (Bump Set), rozlišujeme tři technická provedení. Všechny začínají od obecně platného postavení vzhledem k míči. Pokud má hráč dostatek času, pokusí se zaujmout takovou pozici, aby mohl nahrávat před sebou, tedy vodorovně k ose těla. Pokud hráči nezůstane dostatek času,  aby zaujal optimální postavení – například po výskoku na blok – volí stranovou variantu... (Foto: www.cvf.cz)

  • Napsal Michal Palinek
  • Kategorie: Beachvolejbal

Beach volejbalová reprezentace 2009

Na stránkách FIVB byl zveřejněn kalendář turnajů World Tour na rok 2009. Stále čekám, že se jejich počet bude blížit těm tenisovým, jak bylo slibováno již dříve, ale stále ne a ne. Beach volejbal asi ještě dlouho nebude (nebo spíš nikdy – byla to utopistická myšlenka činovníků FIVB) na úrovni tenisu. Škoda... Ale i tak se podívejme, kdo bude v letošním roce reprezentovat. Jako  nově zvolený trenér dospělé reprezentace jsem mailem obeslal potencionální adepty a šel jsem do toho s jedinou vizí: maximálně podpořit týmy, které se budou připravovat celoročně. ABV (Asociace beach volejbalu) na to slyšela, a proto mezi preferované dvojice mezi muži patří Michal Bíza s Pavlem Rotreklem, Robert Kufa s Ondřejem Přidalem a mezi děvčaty Hana Klapalová s Terezou Petrovou a Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou... (foto: www.cev.lu)

  • Napsal Michal Palinek
  • Kategorie: Beachvolejbal

Vítr, tvůj přítel

Hraní ve větru připadá všem beachvolejbalistům těžké. Rudiger Naffin, německý trenér zkoumal, jak se za této situace vyvíjí hra,  vytvořil strategie pro těžké větrné podmínky a dává  tipy pro praxi. Jak je známo, beachvolejbal  se hraje pod širým nebem, což znamená, že hra je do značné míry ovlivněna větrem.Vedle slunce a deště staví hráče před problémy vítr. Protože hodně turnajů německých sérií se odehrává na plážích Severního a Baltského moře, je nezbytné se s větrnými podmínkami vyrovnat, analyzovat je vytvořít a potřebné  herní strategie. Proto úspěch v beachvolejbalu do značné míry závisí na stabilitě týmu ve ztrátované tzv.side outu – tedy v úspěšném založení útoku po vlastním příjmu, je třeba si promyslet strategii ohledně koncepce hry pro případ, že hru ovlivní vítr… (Palinek učí v hale i na písku, zdroj www.pankiv.cz)

  • Napsal Michal Palinek
  • Kategorie: Beachvolejbal

Desatero beach-volejbalových mixů

Dělám to velmi zřídka, abych zasahoval do článků našich dopisovatelů. V tomto případě však musím předeslat pár slov. Když jsme s Vojtou Věchtem starším dávali dohromady desatero mixů, vycházeli jsme z praxe mnoha desetiletí volejbalových deblů. Odvážné body desatera (poprvé knižně Volejbalové trůny a kanály, 2002) vycházely ze zkušeností, resp. to, co se dělo na hřišti bylo zvěčněno na papíře. Fungovalo to ... Jako vítěz několika desítek mixových turnajích o tom něco vím. Jestliže Palda přejal "zkušenosti věků" do beach-volejbalového prostředí, zahrává si s ohněm. Ač se klaním se jeho odvaze, přeci jenom by některé beach-volejbalové panenky nemusely následující řádky rozdýchat. Takže: Paldo, plně souhlasím s následujícím textem, ale abys to přežil (ZH). A teď už páteční příspěvek Michala Palinka...

  • Napsal Krpač (překlad)
  • Kategorie: Beachvolejbal

Výše, razantněji, rychleji

V Pekingu prezentovali svůj um nejlepší plážoví volejbalisté světa. Andreas Künkler pozoroval olympijský turnaj a popisuje vývoje a tendence v mezinárodním špičkovém plážovém volejbale. Olympijský turnaj v plážovém volejbale jako vrchol sezóny 2008 a závěr dvouleté kvalifikační fáze s mnoha turnaji FIVB přinesl nové zajímavé poznatky o herní struktuře špičkových týmů. Absolvoval jsem jako trenér 24 turnajů světové série a mohl jsem být i při olympijském turnaji live. Přitom jsem mohl pozorovat nejlepší hráče a hráčky plážového volejbalu v akci. Moje poznatky jsem shrnul v následujícím článku.

  • Napsal Michal Palinek
  • Kategorie: Beachvolejbal

Rady pro nováčky v beach volejbalu

Vyznávámheslo učit se, učit se, učit se. A to v jakémkoliv věku – jinak zakrníte. Jak profesně, tak i lidsky. Na své minulé štaci na Pankráci jsem trénoval od rána do večera a tak jsem moc volného času neměl, ale díky novým podmínkám jsem teď volnější a tak jsem začal se španělštinou a hlavně číst a studovat přes internet. Často navštěvuju beach volejbalové stránky různách států nebo týmů, případně jednotlivců. Na jedněch z nich vyšly nedávno rady beach volejbalových celebrit, jak být úspěšný. Jednak patřily mladým a začínajícím, ale byly myšleny i hráčům šestek, kteří se rozhodli si ho zkusit. A tak tady je máte... (foto: www.pankiv.cz)

  • Napsal Krpač (překlad)
  • Kategorie: Beachvolejbal

Todd Rogers a Phil Dalhausser - opravdoví šampióni

Jsou ideální kombinací na písku: Profesor a hubená bestie. Dát lépe dohromady dva plážové volejbalisty do jednoho týmu už snad ani nelze. Že budou Todd Rogers a Phil Dalhausser v Pekingu stát na nejvyšším stupínku, bylo po všech výsledcích posledních dvanácti měsíců tak malé překvapení jako okolnost, že při slavnostním vyhlášení byla vyvěšena vlajka s hvězdami a červenobílými pruhy: Čtyřikrát byl plážový volejbal do této doby olympijský, pro Američany to byla po dvojici Kiraly/Steffes (1996) a Blanton/Fonoimoana (2000) už třetí zlatá medajle. Tady je, příběh olympijských vítězů v plážovém volejbale...

  • Napsal Michal Palinek
  • Kategorie: Beachvolejbal

Hry v Číně skončily, ať žije Londýn!

Chaoyang Park v pekingském hlavním městě byl postaven nejen pro olympijský turnaj, ale zároveň i pro stálé turnaje World Tour a tak se můžeme těšit nashledanou v tomto moc hezkém sportovišti pro 12.000 diváků. Mužský i ženský olympijský turnaj byl rozehrán zároveň – na rozdíl od minulých olympiád, kdy se střídaly obě kategorie po jednotlivých dnech. V Pekingu se obě kategorie oddělily po základních skupinách, takže v druhé polovině soutěže. Turnaj trval přesně 14 dní, takže to byl docela záběr na kondici postupujících týmů, zároveň ale všichni měli i čas  na trénování a regeneraci.